Industrieel erfgoed

 

OPDRACHTGEVER: ZAKELIJK

TYPE: GEBIEDSONTWIKKELING

LOCATIE: BREUKELEN

 

“Vechtvoorde” in Breukelen

Dicht tegen de dorpskern van Breukelen, historisch en hedendaags tegelijk, verrijst Vechtvoorde, een bijzonder woonproject op een al even bijzondere locatie. Vechtvoorde omvat een exclusieve mix van appartementen, penthouses, villa’s en geschakelde pakhuizen gelegen aan het water. Denk een boot voor de deur, en u wilt hier nooit meer weg.

 

Geïnspireerd op industrieel erfgoed

Vreedenoords industriële verleden zal zijn terug te zien in Vechtvoorde. In zowel de architectuur, detailleringen als materialisatie. Het appartementengebouw is geïnspireerd op het gebouw Insulinde, een in 1890 opgerichte melkfabriek waarnaar ook de nabijgelegen woonwijk is vernoemd. Typerende onderdelen, zoals de roodbruine metselsteen, hoge kozijnen en centraal gepositioneerde entree, refereren aan de later afgebrande fabriek. De 10 grondgebonden woningen aan de zijarm van de Vecht sluiten op het gebouw aan: als ‘loodsen’ opgetrokken pakhuizen, zoals die ook elders aan de Vecht te zien zijn. Het Heerenhuis ernaast staat symbool voor het beheerdershuis.

Dichter bij de Vecht staan de verschillende villa’s. De 3 vrijstaande blokken aan de zuidkant van de Vechtarm – waarvan er 1 is uitgevoerd als twee-onder-een-kap – zijn opgezet als een bij elkaar passend Vechts ensemble. Ook deze, in Vechtse stijl ontworpen woningen,  herinneren aan de industriële bedrijvigheid van vroeger. Het prominentst aanwezig is Villa Vechtvoorde, fraai gepositioneerd op de kruising van de Vecht en zijarm ervan. De architectuur van de woning doet denken aan Vechtse bouw, maar bezien door de ogen van nu. De woningen ernaast vormen de ‘bijgebouwen’ van de villa. Aan de overzijde van de Vechtarm verrijst nog een nieuw gebouwd koetshuis. Het bedrijfsgedeelte hiervan sluit aan op Buitenplaats Vreedenoord, het woongedeelte op de overige woningbouw.

 

Wonen met een knipoog naar vroeger

Vanaf het begin stond vast dat het plan zou refereren aan het industriële terreinverleden. Geen gehistoriseerde bouw, dat zeker niet, maar een Vechts ensemble van hoofdhuis en bijgebouwen dat als het ware knipoogt naar de bedrijvigheid van vroeger. Het duidelijkst zie je dit bij het meest rechts gelegen woonhuis, niet toevallig het Fabriekje genaamd.Ook het huis Orangerie Oost en West, een twee-onder-een-kapper schuin daarachter, heeft sterke verwijzingen naar het verleden. De prominent gepositioneerde Villa Vechtvoorde, direct aan het water van de Vecht, verbeeldt het landhuis dat hier vroeger had kunnen staan. Net als het Koetshuis dat daar schuin tegenover staat.

 

Uitzonderlijke omgeving

Vechtvoorde behoort tot de uitzonderlijkere woonprojecten behoort. Want je leeft hier direct aan de Vecht in een ronduit idyllische omgeving met kleine bruggetjes, mooie bomen aan de straatkant, tuinen aan het water en pleziervaart voor de deur. Bovendien vormt het project een eensluidend geheel, een echt buurtje, met allemaal verschillende woningen die toch bij elkaar passen, zodat er samenhang is.

 

Duurzaam Vechtvoorde

Alles aan Vechtvoorde straalt duurzaamheid uit. Het plan wordt met respect voor de omgeving en het nabij gelegen Natura 2000 gebied ontwikkeld. Duurzaamheid is een van de belangrijkste eigenschappen van de woningen in Vechtvoorde. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, worden gasloos uitgevoerd, voorzien van duurzame installaties en er wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout. Bij de bouw wordt gestreefd naar een circulaire aanpak als het gaat om bouwlogistiek, bouwmethode en materialisering.

In Vechtvoorde is veel aandacht voor duurzaamheid en natuurinclusief bouwen. Zowel op energie-, water- en ecologische gebied voorziet het project in oplossingen om de belasting op het milieu te beperken. Hemelwater wordt niet geloosd via het riool, maar teruggevoerd naar de Vecht. Ook worden bijvoorbeeld speciale nestkasten opgenomen in het project om de aanwezige fauna te beschermen.

 

Energiezuinig

De woningen krijgen een EPC-waarde van ruim onder de wettelijke vereisten. Dit gaat u merken aan uw energierekening. De woningen worden voorzien van individuele warmtepompen, PV-panelen en WTW-installaties. Hierdoor krijgt u een woning welke geen of zeer lage energiekosten heeft.

Nieuwsbrief / Social media

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

CONTACT

Architectenburo de Vries & Theunissen

Oud Loosdrechtsedijk 254

1231NJ Loosdrecht

T 035 543 24 60

E info@abdvt.nl

logo architect loosdrecht