Kasteelwoningen “Sypesteyn”

 

OPDRACHTGEVER: ZAKELIJK

TYPE: GEBIEDSONTWIKKELING

LOCATIE: LOOSDRECHT

 

Op het terrein de “Schutse” naast kasteel-museum Sypesteyn zijn er “kasteelwoningen” gebouwd. Op het perceel zijn vier rijwoningen en één vrijstaande woning gemaakt. Het terrein blijft in handen van de gemeente Wijdemeren en wordt met erfpacht uitgegeven. Opbrengst van de erfpacht gaat naar de stichting tot behoud van kasteel Sypesteyn. De plannen voor de Schutse zijn onderdeel van het meerjarenplan ‘Kasteel-Museum Sypesteyn.

 

Sypesteyn geeft een unieke blik in de wereld van jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937).Tegenover de 15de-eeuwse Sijpekerk bouwde de jonkheer, aan het begin van de vorige eeuw, het kasteel op oude fundamenten; de plek waar hij zelf dacht dat zijn stamslot zou hebben gestaan. Later bleek dit slechts een droom, maar het resultaat was wel een stijlvol gebouw, omringd door grachten en een prachtige historische tuin. Met Sypesteyn wilde de jonkheer zijn familie eren.

De inrichting van het kasteel is nog grotendeels zoals de jonkheer het in de jaren dertig achterliet. Tijdens de rondleidingen maakt u kennis met alle facetten van de rijke verzameling van de jonkheer en ziet u onder meer de Wapenkamer, de Gotische Kamer en de 17de-eeuwse Lage Zaal. Op de eerste verdieping staan Oosters en Hollands porselein tentoongesteld, evenals veel familieportretten uit het rijke regentenleven van de achttiende eeuw.

Wie de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn binnenkomt, bevindt zich in een oase van groen. Deze oase van groen is ontworpen door jonkheer Henri van Sypesteyn die, aan het begin van de vorige eeuw, zes hectare weiland omtoverde tot een Oud-Hollandsche tuin.

Een Oud-Hollandsche tuin kenmerkt zich door de volgende elementen:  een slottuin (sierwaarde), een boomgaard (nutsfunctie), een doolhof (spelelement), een voorplein (samenkomst) en een parkbos met ganzenvoet (lanen en lijnenspel). Aan weerszijden van de slottuin staan loofgangen van haagbeuk. Als je daar doorheen loopt zie je door de geknipte poortjes de schoonheid van de slottuin. Op het voorplein staat een krans van oude, tamme kastanjebomen. Sommige zijn ouder dan 100 jaar en bieden nestgelegenheid aan de kauw, de bonte specht, de boomklever, de holenduif, de bosuil en vele andere. In oktober vallen de tamme kastanjes op de grond en in de tijd van de jonkheer mochten de schoolkinderen de kastanjes komen oprapen. Dat geldt nog steeds.