TRANSFORMATIE VAN KANTOOR NAAR APPARTEMENTEN MET COMMERCIELE PLINT

De Douanier was decennialang een grijs kantorenkolos waar ambtenaren paspoorten controleerden en scholieren van het Kellebeek College tijdelijk lessen konden volgen. Nu is het sfeerbepalende gebouw getransformeerd tot een duurzaam woon- en werkcomplex, waar eveneens mensen welkom zijn die een beetje extra hulp kunnen gebruiken. Verdeeld over zes woonlagen heeft De Douanier 53 huurappartementen en op de begane grond o.a. kantoren, een winkel en een lunchroom.

Het U-vormige gebouw is vanwege zijn grote omvang een prominent gebouw op het plein. Van een grijze kantoormassa is het veranderd in een fris pand met witte gevels, een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het gehele gebouw is wit gekeimd met een warm antraciete plint. Hierdoor wordt het licht geabsorbeerd en worden de grote omtrekken van het gebouw verzacht. Daarentegen trekken de kleinschalige vormen van de panelen en balkons juist visueel de aandacht, waardoor het gebouw een menselijke maat krijgt.

Het Kadeplein, waaraan De Douanier ligt, is een plek met veel historische waarde. Hier lag ooit de haven met de overslagkades voor de turf en suikerbieten. Met de bevrijding lag hier de brug over de beek waar de Canadezen Roosendaal bevrijdden. Deze historie zie je terug in de bebouwing en de gevels. De parkeerplaatsen hebben een minder prominente plek gekregen, zodat het monument van de bevrijding goed tot zijn recht komt. Er is meer ruimte gekomen voor terrassen. En het water is doorgetrokken, zodat het grenst aan het plein en de Douanier. De begane grond loopt over in een groene kade, zodat er een levendige oever ontstaat, waar je gezellig een terrasje kan pakken of gewoon tot rust kan komen op een bankje in de zon.

Het is een project met een maatschappelijke achtergrond, doordat naast huurappartementen ook Stichting SDW er diverse ruimtes huurt. SDW ondersteunt mensen met een verstandelijke beperking of een ontwikkelingsachterstand. Zij hebben acht appartementen gehuurd waar meerdere cliënten kunnen wonen. Dit zijn alleenstaande moeders met een kind of jonge ouders met een kind die nog wat hulp kunnen gebruiken bij het opvoeden en plannen. Naast de verhuur van een aantal appartementen faciliteert SDW ook een workshopruimte waar deze onervaren ouders trainingen krijgen om ze te leren zelfstandig te wonen en voor hun kind te zorgen. Ook is er een werkwinkel en een lunchroom waar cliënten kunnen wennen aan de arbeidsmarkt door kleding en broodjes te verkopen.

Bovendien is het een duurzaam gebouw geworden, dat door de transformatie van energielabel F naar A is gegaan. Er is nieuwe dakbedekking, nieuwe kozijnen en betere isolatie gekomen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart Climate Grid. Een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie van Suez ReEnergy. Dit afvalverwerkingsbedrijf zit vlakbij de wijk Stadsoevers. Door middel van een buizensysteem wordt het warme water van de verbrandingsketels met lage temperatuur (40 graden) vervoerd naar De Douanier en andere plekken in de wijk waar het als verwarming wordt gebruikt. Het mooie is dat gebruikers hiermee volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Zij krijgen energie die betrouwbaar, lokaal, goedkoop en veilig is.

De transformatie van het voormalige douanekantoor tot appartementencomplex is het schoolvoorbeeld van de stedelijke transformatie waar Roosendaal de komende jaren nog veel meer mee te maken gaat krijgen.,,En we wilden met één van de lelijkste plekken in de stad beginnen.” zei wethouder Toine Theunis. Het industrieterrein tussen het spoor en de wijk Westrand maakt de komende jaren plaats voor een geheel nieuwe en duurzame wijk Stadsoevers. Een wijk waar wonen, werken, leren en ontspannen samen komen. De transformatie van Douanier, die een verbinding vormt tussen Stadsoevers en het centrum van Roosendaal, is een goede stap naar het realiseren van de toekomst en het aantrekkelijker maken van de leefomgeving.

 

Informatie:
Opdrachtgever: Sonneborgh
Aannemer: BVR Groep
Constructeur: Bolwerk Weekers
Installateur: Brabant Installatie & Kraan Installatie Techniek
Fotografie: Madeleine Sars Photography

Categorie: Woningbouw commercieel

Details

  • 5.290 m2
  • Voltooid