De Douanier

 

OPDRACHTGEVER: ZAKELIJK

TYPE: HERBESTEMMING

LOCATIE: ROOSENDAAL

 

De Douanier was decennialang een grijs kantorenkolos waar ambtenaren paspoorten controleerden en scholieren van het Kellebeek College tijdelijk lessen konden volgen. Nu is het sfeerbepalende gebouw getransformeerd tot een duurzaam woon- en werkcomplex.

Verdeeld over zes woonlagen heeft De Douanier 53 huurappartementen en op de begane grond o.a. kantoren, een winkel en een lunchroom. Het U-vormige gebouw is vanwege zijn grote omvang een prominent gebouw op het plein. Van een grijze kantoormassa is het veranderd in een fris pand met witte gevels, een nieuwe opgang en houtkleurige grote balkons. Het gehele gebouw is wit gekeimd met een warm antraciete plint. Het water is doorgetrokken, zodat het grenst aan het plein en de Douanier. De begane grond loopt over in een groene kade, zodat er een levendige oever ontstaat, waar je gezellig een terrasje kan pakken.

Bovendien is het een duurzaam gebouw geworden, dat door de transformatie van energielabel F naar A is gegaan. Er is nieuwe dakbedekking, nieuwe kozijnen en betere isolatie gekomen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen. De verwarming van het pand is aangesloten op Smart Climate Grid. Een innovatief en bijzonder energiesysteem waarbij gebruik gemaakt wordt van de restwarmte van de vuilverbrandingsinstallatie.