West End Residence

 

OPDRACHTGEVER: ZAKELIJK

TYPE: GEBIEDSONTWIKKELING

LOCATIE: LOOSDRECHT

 

Een gebouw moet passen bij het omringende landschap maar soms kan dat landschap zó indrukwekkend zijn dat de architectonische inspiratie uit de omgeving komt. Dat is gebeurd bij West End Residence, de twee imposante appartementsgebouwen die op de oever tussen twee Loosdrechtse plassen zijn verrezen. Op elke verdieping is het uitzicht verbluffend en de beleving van het water intens, maar de appartementen kenmerken zich evenzeer door ruimtelijkheid binnen als buiten de muren.

 

Ruimte en comfort
Wie vanuit Loenen komt aanrijden ziet de twee gebouwen al van verre liggen; wie aan de voorzijde afremt heeft twee keuzes voor de entree. Links is de poort waar bezoekers zich melden, rechts de speedgate die de bewoners direct naar de ondergrondse privéparking leidt. De hellingbaan is in de winter verwarmd, zodat er zich nooit ijzel kan vormen. De garage zelf is met vijfen¬twintighonderd vierkante meter ruim en comfortabel. Er zijn twee plekken per appartement, maar er is ook nog een ruime fietsberging, er zijn bewegingssensors, er is indirecte LED verlichting en een directe toegang tot de lift”.

 

Veiligheid en uitzicht
De entree wordt gedomineerd door een vide van dertien meter hoog. De brandwerende deuren benadrukken het streven naar kwaliteit, waarbij veiligheid en comfort domineren. Een lift geeft rechtstreeks toegang tot het penthouse dat de volledige derde verdieping beslaat. Het water is minder voelbaar aanwezig dan op de begane grond maar visueel des te meer, want de terrassen zijn vanuit bijna alle ruimtes bereikbaar. Het penthouse kent zijn eigen entreehal, afgesloten door stalen deuren met veel glas.

 

Duurzaamheid
Staande op het terras valt eens te meer op hoe dominant de glaspartijen zijn en hoeveel zicht er is naar alle kanten. Comfort wil echter ook zeggen dat de bewoners zich nauwelijks hoeven te bekommeren om onderhoud. De zandkleurige Portugese gevelsteen geeft een mediterrane sfeer aan het gebouw. De buitenterrassen zijn gemaakt met een massieve composiet plank, dat sterk op teak lijkt en nauwelijks onderhoud behoeft. De kwaliteit van de materialen en de afwerking betekent dat de bewoners daar vele jaren eigenlijk geen omkijken naar hebben, een positief aspect van verduurzaming. De aanwezig¬heid van de stilteplas en de recreatieplas blijven hét doorslaggevende element. De plassen zorgden niet alleen voor de inspiratie om de panden te bouwen maar ook voor een perfecte balans tussen genieten van architectuur en natuur.

 

Besloten haven
Wie tussen de gebouwen staat heeft een schitterend zicht op zowel de plas achter, waar veel recreatie plaatsvindt, als de plas vóór, waar de natuur haar gang kan gaan. Dat zicht naar twee kanten komt ook terug in de appar¬tementen. De keuze voor een transparante omheining van de terrassen zorgt er bovendien voor dat het water altijd dichtbij is. Op de recreatieplas is de afgelopen maanden een nieuwe haven aangelegd voor de sloepen en schepen die de bewoners bezitten of zullen aanschaf¬fen. Er is een aan¬legsteiger van drie meter breed en een kopsteiger van vier meter breed. We hebben ook een nieuw onderkomen waar brandstof kan worden getankt met een win¬keltje. De haven heeft net als de rest van West End Residence een private sfeer. Het project is i.s.m. oa. Jan de Bouvrie, en Thomas s’Jacob (interieur) ontwikkeld.