Blog | Nieuws 

Welkom op het Blog | Nieuws overzicht van ABdVT. Hier vindt U een overzicht van onze publicaties en nieuwsberichten.

Wilt U kennismaken, neem gerust contact met ons op. Wij helpen U graag met het verwezenlijken van uw droom.

Publicatie

“the Art of Living” 2021 nr. 5

Drie generaties onder een villa-dak met verbluffende woonkeuken

In het Gooi staat een imposante nieuwe villa op een terrein van bijna een hectare met magnifiek uitzicht op een beschermd natuurgebied. Aan de buitenzijde doet in eerste instantie niets vermoeden dat de schitterende rietgedekte villa uit twee woningen bestaat. Aan de ene zijde woont een echtpaar en aan de andere zijde hun dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen. Beide woningen beschikken over een verbluffende woonkeuken waarin je vast en zeker jezelf ook wel ziet koken, ontspannen en de dag bijpraten.

Weelde

Via de robuuste houten voordeur van de hoofdentree, kom je in de hal met vide van het echtpaar. Deze geeft de keuze om naar de keuken, living of eerste etage te gaan via de trap of lift. En, aan het oog onttrokken, naar de woning van het gezin. De woonkeuken is voorzien van een taatsdeur en een kastenwand uitgevoerd in warm wengé hout, slechts onderbroken door inbouwapparatuur. Het kookeiland met natuurstenen blad is gesitueerd voor de wand met spoelgedeelte, met een opvallende Venetiaans gestucte muur. De nostalgische jukebox geeft het geheel een extra persoonlijke sfeer. Via de keuken heb je toegang tot de eetkamer met lederen beklede hoekhaard en een ruime eettafel. Hier heb je uitzicht op de veranda met aangrenzende waterpartij en de weelde van de tuin. Die weelde zie je mede dankzij het vele glas aan de achterzijde van de woning.

Droomkeuken

Het gezin heeft ook drie etages en eveneens een prachtig uitzicht op de tuin. Het is aan de achterzijde vlak bij het iets verdiepte zwembad gelegen, dat vanuit huis via de veranda bereikbaar is. Deze veranda grenst aan de woonkeuken die is voorzien van een kookwand, kastenwand en spoeleiland met bar. Alles is uitgevoerd met een wit keukenblad en smoke oak deurfronten. Achter één van deze deuren blijkt een sluipdoor naar de andere woning: een belevenis op zich. Het gezin kan heerlijk vertoeven aan de ovalen eettafel of de banken bij de haard. Via een van de taatsdeuren is er toegang tot de living met loungehoek, haard en de tv die subtiel achter een schuifwand schuilgaat. Opvallend in deze ruimte zijn de lange zichtlijnen naar de tuin via de achter elkaar gelegen taatsdeuren en de glazen schuifpui.

Prachtige badkamers

De mooie entree die aan de zijkant van de villa ligt, is net als de hoofentree voorzien van een houten robuuste deur en vide en baadt in een zee van licht. Via de trap betreed je de eerste etage waar de ruime kinderkamers zijn met loggia en hun badkamer, in vergelijkbare stijl uitgevoerd als die van hun ouders. De ouders hebben ook nog een bad, omgeven door een houten lage kastenwand met sfeervolle indirecte verlichting. De gewelfde en koperkleurige tegels maken, samen met de douche en het wastafelmeubel, het plaatje compleet. Op de eerste etage bij het echtpaar zijn meerdere ruimtes, waaronder een werk- en sportruimte, slaapkamer met loggia, een badkamer en extra ruim toilet. Vanaf deze etage kun je zowel naar de zolder met logeerkamer en badkamer, als naar de woning van het gezin. De sfeervolle badkamer van het echtpaar heeft lichte vloertegels en donkere wandtegels, een dubbele wastafel, een ingebouwd bad met opstap en ruime douche met glazen schuifwand.

Een adembenemend sereen plaatje 

De prachtige tuin is ontworpen door Robert van der Horst van Baljon landschapsarchitecten. Bijzonder is dat het om de tuin van zijn eigen gezin en zijn schoonouders gaat. Robert vertelt over het ontwerp: “De tuin versterkt de villa en andersom. In de tuin is rekening gehouden met de doorzichten vanuit de woning. Het lichte split van de oprit heeft een kleurnuance waardoor het naadloos aansluit bij de kleur van de bakstenen van de woning.” En dat is niet alles, Robert legt uit: “In de voortuin is aan weerszijden van de oprit een weelde aan vaste kleurrijke planten in combinatie met diverse grassoorten een prairiebeplanting aangevuld met zorgvuldig geplaatste meerstammige bomen. De prairiebeplanting gaat aan beide zijden van de villa over in een houten vlonder die aan de achtergevel volledig langs de villa loopt.” De raampartijen die op de hele begane vloer tot het maaiveld reiken, geven de bewoners zicht op de, door alle seizoenen heen veranderende, beplanting. Daarnaast kun je vanuit de voortuin zelfs helemaal door de woning kijken naar het aangrenzende natuurgebied in de verte. 

“De tuin versterkt de villa en andersom.”

EXTERIEUR

Verborgen levensbestendig wonen

De villa waar het echtpaar al jaren woonde, is vervangen door een volledig nieuwe levensbestendige villa met één grote rieten kap. De extra lange bakstenen zonder stootvoegen zorgen, door de combinatie van het afwijkende formaat en het metselverband, voor een geraffineerd lijnenspel. De rijke uitstraling van de villa wordt geaccentueerd door aluminium kozijnen en een koperen afwerking van de entree, de dakkapellen vanaf de eerste etage en de nekvorsten van de schoorstenen. 

Zowel de villa als de indrukwekkende tuin zijn zo gemaakt dat het lijkt alsof het om één huis gaat. Over dit project met een bijzonder uitgangspunt vertelt architect Bart Theunissen: “De vraag was hoe we ervoor konden zorgen dat het twee huizen zijn, wat er toch uitziet als één huis. We hebben ervoor gekozen om een duidelijke hoofdentree aan de voorzijde te maken, die toegang biedt tot de woning van het echtpaar. De entree voor het gezin is aan de zijkant gelegen en heeft in het riet boven de deur, een subtiele uitsparing om de entree te benadrukken. Het heeft een wat minder prominent gebaar als de entree in de voorgevel.” 

“De vraag was hoe we ervoor konden zorgen dat het twee huizen zijn, wat er toch uitzien als een huis.”

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender geschreven voor “the Art of Living” magazine nr.5 2021

Fotografie: Jaro van Meerten

Publicatie

the Art of Living – 2021 nr. 4

Stijlvol wonen aan het water

In Noord-Holland staat een volledig verbouwde woning midden in een fantastisch waterrijke omgeving. De bewoners kunnen vanuit huis een grote en kleinere recreatieplas zien en bereiken met hun boot. Architectenburo De Vries & Theunissen toverde deze woning, die oorspronkelijk dateert uit de jaren vijftig, om naar een hedendaagse woning. Stijlvol wonen aan het water heeft met dit project een podium gekregen.

VAKANTIEGEVOEL

Wonen aan het water is als jezelf op vakantie wanen: overal zie je watervogels en boten en bewegen mensen zich al suppend over het water. Ondanks de populariteit van dit gebied, hebben de man en vrouw des huizes een prachtige rustige plek aan een stiller, kleiner deel van de plas, waar dankzij een smalle tunnel onder de aangrenzende weg alleen kleinere vaartuigen kunnen komen. Zij kopen het huis al in 2007 en brengen er vervolgens, net als eerdere bewoners, allerlei kleinschalige veranderingen in aan. Na tien jaar besloten ze alsnog de woning compleet te verbouwen.

SPEELS EFFECT MET HOOGTES

Via de entree stap je het woongedeelte in dat door de bewoners de ‘zomerkamer’ wordt genoemd. Deze ruimte wordt door een schuifpui gescheiden van het riante terras en de plas. Het oorspronkelijke balkenplafond is wit geschilderd en contrasteert mooi met de lichtgrijze muren en gietvloer. Vanuit de zomerkamer kijk je de keuken in, de minst hoge ruimte in huis. Architect Bart Theunissen: “Hier zie je hoe laag de oorspronkelijke woning was, het geeft een knus gevoel en een speels effect met de woonkamers met andere hoogtes.’’ De keuken is voorzien van een moderne eettafel en een kookschiereiland.

“De gevel is voorzien van de voor de omgeving zo kenmerkende potdekselafwerking”

UITZICHT OP HET WATER

Bart: “In deze meer knusse kamer is een groot horizontaal raam geplaatst, dat oogt als een schilderij dankzij het mooie uitzicht op het water. De andere woonkamer is meer een binnen-buitenkamer door de directe toegang met het terras.” De bewoners noemen de knusse kamer hun ‘winterkamer’, omdat deze in tegenstelling tot de ‘zomerkamer’ niet direct door een schuifpui is gescheiden van de tuin.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender, geschreven voor “the art of living” magazine nr.4 2021

Fotografie: Jurrit van der Waal

Publicatie

The Art of Living – 2020 nr. 3

De prachtige, nieuwgebouwde villa, is gelegen op een unieke locatie in het Utrechtse buitengebied. Aan de voorzijde maakt de woning onderdeel uit van een sfeervolle straat met in totaal vijf huizen, aan de achterzijde grenst de villa direct aan een grote plas. Het was niet eenvoudig om deze kavel te bemachtigen. De grond werd eerst onder de neus van de liefhebbers weggekocht. Jaren later deed zich toch ineens de kans voor om de grond te kopen en deze kans grepen ze met beide handen aan. De maatwerkkeuken is naar onze mening echt de moeite waard om te bewonderen!

TRADITIONEEL MET MODERNE DETAILS

De bewoners hadden zelf duidelijke ideeën voor de stijl van de villa. Ze wilden graag een traditionele plassenwoning met moderne elementen. Daarbij was het belangrijk dat de villa, als laatste in een rij van vijf, aansluiting vond bij de andere grote woningen in de straat, maar toch een eigen karakter zou krijgen. Daarnaast wilden ze ook dat vanuit de woning maximaal zicht is op het achterliggende water. De basis van het ontwerp is opgebouwd uit langgerekte vormen met een rieten dak, die samen zorgen voor een traditionele uitstraling. De gevels zijn deels uitgewerkt in wit stucwerk en deels in gepotdekselde wanden. Dit is aangevuld met donkerkleurige details, verwerkt in bijvoorbeeld de kozijnen, die zorgen voor een moderne touch. Bruine en koperkleurige accenten geven de woning eigenheid.

In de master bedroom staat een luxe bed van Hästens. De deuren en kasten in de woning zijn voorzien van FORMANI® deurbeslag uit de Piet Boon collectie.

“De combinatie van groen, water en rust zorgt voor een heel ontspannen sfeer. Een soort vakantiegevoel”

De sfeervolle buitenruimte is aangelegd door WT Tuinen. De buiten wellness is geleverd door Bodyfit Wellness B.V. De tuinmeubelen zijn geleverd door Kerkhof Laren.

KUBUS ALS BASIS

Het interieurontwerp is opgebouwd uit lange zichtlijnen voor een open uitstraling en maximaal zicht op de omgeving. Daarnaast zijn er veel maatwerkelementen in het interieur verwerkt. Het opvallendste element is de vrijstaande kubus tussen de hal en het woon/eetgedeelte, waar je aan weerszijden langs kunt lopen. De kubus verbindt de ruimtes, maar zorgt tegelijkertijd voor een subtiele afscheiding. Vanuit de hal kijk je niet rechtstreeks naar achteren, zodat het woon/ eetgedeelte en het uitzicht naar buiten toe nog een verrassing blijven. In de kubus zijn diverse voorzieningen ondergebracht, zoals het toilet, een garderobe, de meterkast, de trappen, de keuken en de bijkeuken.

Het binnen- en buitenschilderwerk is verzorgd door Vakschilders Ermelo. Het designmeubilair en de verlichting is

geleverd door PGA Groep.

LOFTGEVOEL

Aan de eetkamerzijde vind je in de kubus een donkerkleurige, maatwerkkeuken met een groot eiland met marmeren blad en mooie details. De keuken staat in open verbinding met de eet/woonruimte. Een slim bedacht, eveneens op maat ontworpen haardmeubel zorgt voor een subtiele onderbreking in de ruimtes. De bewoners kunnen hierdoor in het eet- en woongedeelte genieten van de warmte en sfeer van de haard. Grenzend aan de woonkamer is een tv-kamer gecreëerd. De ruimtes worden met elkaar verbonden middels een grote taatsdeur van staal en glas.

De luxe maatwerk keuken is, net als de rest van het maatwerk interieur, gerealiseerd door Smeulders Interieurgroep. De kokendwaterkraan is van Quooker. Historle uit Utrecht was verantwoordelijk voor de levering van diverse lampen, los meubilair en meerde kunstwerken in de woning.

HOOGSTE SEGMENT

Via een op maat gemaakte, houten trap, die in de kubus is opgenomen, komen we op de eerste verdieping. De verschillende ruimtes grenzen aan een grote, centrale hal met een glazen plafond, waardoor ook hier via de volglazen daknok voldoende daglicht binnen schijnt. De master bedroom blijkt een elegante kamer met een luxe kastenwand en schitterend uitzicht over de buitenomgeving. Aansluitend is een badkamer gecreëerd met een prachtige terrazzo vloer en chic corian wasmeubels.

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Dana Otten geschreven voor magazine “the Art of Living” nr. 3 2020

Fotografie: Jaro van Meerten

Publicatie

The Art of Living

Moderne & duurzame villa

Architect René de Vries van Architectenburo De Vries & Theunissen realiseerde onlangs zijn eigen droomvilla. De moderne villa heeft een hoogwaardig en duurzaam afwerkingsniveau en is daardoor stiller, zuiniger en comfortabeler. Door de zeer hoge isolatiewaarden en zonnecellen op het dak is het bijna energieneutraal.

De vrij gelegen moderne villa en zonnige tuin met terras rondom is gebouwd op één van de mooiste locaties aan de rand van een fraaie villawijk met een parkachtige omgeving met veel groen. De woning kenmerkt zich door een moderne, strakke bouwstijl met een ingetogen detaillering die door de gehele woning consequent is doorgevoerd. Ondanks de strakke bouwstijl heeft de woning een vriendelijke uitstraling door het materiaalgebruik en lichtinval op strategische locaties.

Uitzicht

Aan de voorzijde heeft de woning een vrij uitzicht en bieden de glazen puien met aluminium kozijnen een open panorama op het zogenoemde ‘heksenweitje’: een weidelandschap, waar de buurthonden heerlijk en vrij los kunnen lopen. Dit uitzicht op de natuur verbindt de tuin bijna naadloos met het wonen.

Ruimtelijk

Het is een tweelaagse woning en hoewel het huis heel veel ruimte biedt, voelt het nergens te groot. In de woonruimte is een ruimtelijk effect ontstaan door logische zichtlijnen en mooie doorkijkjes. De fraaie ingelegde plinten zijn de detaillering. De royale eetkeuken met de zelfregulerende afzuigkap (Novy) biedt directe toegang tot de aangrenzende tuin.

Keuken, aanrecht, kookeiland, oven, afzuigkap, Novy, royaal, duurzame villa, De Vries & Theunissen

Vanuit de royale leefkeuken stap je zo de groene tuin in.

“Hoewel het huis heel veel ruimte biedt, voelt het nergens te groot”

Woonkamer, living, zithoek, bank, haard, Van Manen Huis en Haard, gietvloer, duurzame villa, De vries & Theunissen

Architect René de Vries realiseerde zijn eigen droomvilla, die hem past als een jas.

Transparantie

Op de eerste verdieping zijn de slaapvertrekken met twee ruime badkamers en walk in closet, een realisatie van Den Braber Interieurbouw, met decoratief plaatmateriaal van DecoLegno. Daarnaast is er ook nog een studieruimte. De derde etage herbergt een sauna, een gym en een logeerkamer met derde badkamer. De sfeervolle leefruimtes staan in directe verbinding met de tuin of het ruime dakterras door de vele ramen die zorgen voor transparantie en licht.

Hoge isolatiewaarde

René koos met 32 cm muurdikte voor een hoge isolatiewaarde. Hij wilde de entree een speelse en ruimtelijke dimensie meegeven door voor de trapopgang een vide te ontwerpen. De gehele woning is voorzien van vloerverwarming, een tijdloze gietvloer (Van Daacha gietvloeren) met op elke verdieping een andere kleurstelling die past bij de ruimte. De plafonds op de begane grond zijn maar liefst 3,30 m hoog.

Werkplek, maatwerk kasten, kasten wand, studeerkamer, duurzame villa, De Vries & Theunissen

De villa heeft een hoogwaardig en duurzaam afwerkingsniveau, wat hier goed te zien is in de badkamer.

“De vide geeft de entree een speelse en ruimtelijke dimensie”

Naast de twee badkamers op de eerste verdieping bevindt zich deze fijne walk in closet, gerealiseerd door Den Braber Interieurbouw.

Onderhoudsvrij

Aan de noordgevel, aan schaduwzijde, zijn de entrees en opritten geplaatst en is bewust niet gestuct vanwege mosvorming. René koos voor onderhoudsvrije houten lamellen, die het landelijke karakter van de bosrijke omgeving benadrukken. Daarentegen is de zuidgevel, die veel zon vangt, behandeld met een speciale Lotusan verf. Door een specifiek procedé glijden de regendruppels eraf en weerkaatst ‘t het zonlicht, waardoor het huis droog en koel blijft.

Vaste partners

“Lichtarchitectuur is een vak apart”, oordeelt René. Daarvoor schakelt hij onder andere VIBU in als vaste partner. Een andere vaste partner van René is Den Braber Interieurbouw. Den Braber heeft op de begane grond een zwevend maatwerkmeubel aan de wand gemaakt. Het ontwerp komt van René zelf. René ontluikt enthousiast z’n zorgvuldig verborgen geheim dat verscholen ligt onder het gehele huis. Achter de brede taatsdeuren, die onopvallend wegvallen in de wand, bevindt zich een stahoge kelderruimte.

Architectenburo De Vries & Theunissen is alweer klaar voor de volgende projecten die op het pad komen.

Tekst: fotojournalist Ingrid Dercksen – Eye for Life

Fotografie: Jurrit van der Waal

Publicatie

“De Douanier” op TV – 2018-03

Aanstaande zondag 4 maart 2018 om 13:00 uur komt de door ons ontworpen #transformatie van de douanier te Roosendaal op TV.

De DER (Duurzaam Energiebedrijf Roosendaal) werkt mee aan het programma Doe maar Duurzaam van RTL7 om het verhaal van het Smart Climate Grid en duurzame warmte in Roosendaal te laten zien. In januari waren de opnames, waarbij ook in het gebouw is gefilmd. Niet alleen binnen in de speciale DER-techniekruimte, maar ook in een appartement van een van de bewoners. De filmcrew bezocht maar liefst vijf verschillende locaties die allen een schakel vormen in het Smart Climate Grid en een deel van het verhaal vertellen. De aflevering volgt de warmte van opwek tot aan afname en alles daar tussen in. Nieuwsgierig? Het item wordt uitgezonden tijdens de aflevering van zondag 4 maart om 13:00 uur bij RTL7.

douanier-roosendaal-transformatie-architectenbureau-devriestheunissen

Publicatie

Architectenweb – 2017-12

Het voormalige douanekantoor aan het Kadeplein in Roosendaal is getransformeerd naar een duurzaam appartementencomplex. Architectenburo de Vries & Theunissen heeft de grijze kantoorkolos bovendien opgefrist met witte gevels, een nieuwe opgang en grote balkons met houtoptiek.

In opdracht van eigenaar Sonneborgh Groep heeft Architectenburo de Vries & Theunissen het kantoorgebouw De Douanier getransformeerd naar een woon- en werkcomplex. Verdeeld over zes woonlagen zijn 53 huurappartementen gerealiseerd. Op de begane grond zijn onder andere kantoren, een winkel en een lunchroom gevestigd.

Licht en ruimte

Het U-vormige gebouw is met zijn grote omvang een prominent pand op het Kadeplein. Het gehele pand is wit gekeimd en voorzien van een antracietkleurige plint, waardoor het gebouw een veel minder zware stempel op de omgeving drukt. De balkons zorgen met hun houtuitstraling voor een warme toon.

De Douanier en het plein grenzen aan het water van de binnenhaven, die is doorgetrokken. De buitenruimte van het appartementencomplex loopt over in een groene kade, zodat er een levendige oever ontstaat. De parkeerplaatsen hebben een minder prominente plek gekregen, zodat het bevrijdingsmonument beter tot zijn recht komt en er ruimte is voor terrassen.

Zuinig met restwarmte

Bij de transformatie is het gebouw verduurzaamd en van energielabel F naar A gebracht. Het pand is voorzien van betere isolatie, nieuwe dakbedekking en nieuwe kozijnen. Er is een gemeenschappelijke binnentuin en een fietsenstalling met oplaadpunten voor elektrische fietsen gerealiseerd.

De verwarming van De Douanier is aangesloten op het Smart Climate Grid; dit bijzondere energiesysteem maakt gebruik van de restwarmte van een nabijgelegen vuilverbrandingsinstallatie. Via een buizenssysteem wordt het warme water vanaf afvalverwerkingsbedrijf Suez ReEnergy met lage temperatuur naar De Douanier (en andere plekken in de wijk) vervoerd.

Verbinding met nieuwe wijk

De Douanier vormt een verbinding tussen het centrum van Roosendaal en Stadsoevers. Dit is een geheel nieuwe en duurzame wijk, die de komende jaren moet worden gerealiseerd op een voormalig industrieterrein langs het spoor.

(tekst: Robert Muis – architectenweb)

Publicatie

De Nieuwsster – 2017-11

“Aftrap bouw Schutse-perceel “

Op maandag 20 november 2017 werd door wethouder Van Rijkom, leden van de stichting tot behoud van kasteel Sypesteyn en projectontwikkelaar Gebr. Draaijer BV de aftrap gegeven voor de bouw van vijf woningen op het Schutse-perceel. Dit terrein ligt naast kasteel-museum Sypesteyn in Nieuw Loosdrecht.

Op het perceel komen vier rijwoningen en één vrijstaande woning. De grond van het Schutse-perceel blijft in handen van de gemeente Wijdemeren en wordt met erfpacht uitgegeven. Opbrengst van de erfpacht gaat naar de stichting tot behoud van kasteel Sypesteyn. Dat levert jaarlijks een bedrag op van 14.000 euro.

Win-winsituatie Wethouder Sandra van Rijkom: “Ik ben ontzettend blij dat we met deze erfpachtregeling de inkomsten voor kasteel-museum Sypesteyn voor onbepaalde tijd hebben kunnen vastleggen. Gelijktijdig realiseren we vijf prachtige nieuwe woningen in Loosdrecht. Een win-winsituatie.”

Start bouw

Het slopen van de huidige panden op het terrein begint in februari 2018. In het najaar van 2019 moeten de woningen gereed zijn. De verkoop van de nieuwe woningen start binnenkort. Zodra 70 procent verkocht is, begint de ontwikkelaar met de bouw. Met de tijdelijke huurders van de 5e woning is de gemeente nog in gesprek. De wethouder hoopt van harte dat zij vrijwillig hun huisvesting willen verlaten. De plannen voor de Schutse zijn onderdeel van het meerjarenplan ‘Kasteel-Museum Sypesteyn: Op weg naar een duurzame toekomst.’