Vorm opgebouwd uit facetten

 

OPDRACHTGEVER: PARTICULIER

TYPE: NIEUWBOUW

LOCATIE: HILVERSUM

 

 

“Diamond House” in Hilversum

Aan de zuidzijde van Hilversum bouwen we momenteel een bijzonder “Diamond House”. Bij deze architectuur vorm wordt een huis opgebouwd uit verschillende schuine vlakken ofwel facetten net als een diamant. Hierdoor ontstaat er een uniek huis, dat zowel van buiten als van binnen een karakteristiek uiterlijk heeft met hellende gevels en asymmetrische ruimtes. In Nederland zijn “Diamond Houses” een zeldzaamheid en hier tussen de bestaande bebouwing aan de Utrechtseweg een innoverend ontwerp.

 

Asymmetrische ruimtes en hellende gevels

Door de gefacetteerde vlakken is de indeling van de woning innemend met zijn asymmetrische ruimtes en doorkijkjes. Het atrium, dat natuurlijkerwijs is ontstaan in de zuidgevel, brengt veel extra licht in de woning. Ook de grote messing voorpui, waarin de entree zich bevindt, geeft veel licht binnen en vormt een stijlvol element in de voorgevel. De hellende gevels worden geaccentueerd door de oriëntatie van het hout, dat in diverse richtingen wordt gelegd. Met de positionering op het kavel is rekening gehouden met de maximale zoninval in de op het oosten gelegen achtertuin. Over alle details is zorgvuldig nagedacht en dat zie je terug in de finesse van het huis.

 

Specifiek ontworpen voor deze plek

De vorm is natuurlijkerwijs ontstaan door lijnen te trekken tussen de naastgelegen woningen. De monoliete vorm die hieruit voort is gekomen past goed op het bosrijke kavel, dat achter grenst aan het natuurreservaat Laapersbos. Architectenburo de Vries & Theunissen uit Loosdrecht, die het huis ontworpen heeft, is gespecialiseerd in het maken van bijzondere villa’s. “Het Diamond House is specifiek voor deze plek ontworpen,” zegt architect Bart Theunissen: “De bijzondere aantrekkelijke vorm van het huis past goed in het omringende natuurlijke landschap”.

 

Gevels van verbrand hout

De gevels en het dak worden afgewerkt met duurzaam verbrand hout ofwel  “Burned Wood”. De verbrandingstechniek is afgeleid van de Japanse techniek Shou Sugi Ban, waarbij door gecontroleerde oppervlakte verbranding het hout aan één of meerdere zijden wordt verkoold. Het hout gaat door de verbranding langer mee en verkleurt en/of verweert nauwelijks. De houten gevels van het huis zijn hierdoor nagenoeg  onderhoudsvrij, blijven qua kleur gelijk ondanks diverse weersinvloeden.

 

Prefab casco

De aannemer heeft het casco van de woning geëngineerd en fabrieksmatig voorbereid. Op de bouwlocatie zijn later alle gefacetteerde wanden aan elkaar gezet net als een bouwpakket, dat later weer gedemonteerd kan worden voor hergebruik.Diamond House, dat duurzaam wordt gebouwd met oa. tripple glas, hoogwaardige isolatie, warmtepomp en geïntegreerde zonnecellen, wordt naar verwachting in het voorjaar van 2023 opgeleverd.