WOONHUIS AAN DE PLAS

 

OPDRACHTGEVER: PARTICULIER

TYPE: MAKE OVER

LOCATIE: LOOSDRECHT

 

In Noord-Holland staat een volledig verbouwde woning midden in een fantastisch waterrijke omgeving. De bewoners kunnen vanuit huis een grote en kleinere recreatieplas zien en bereiken met hun boot. Deze woning, die oorspronkelijk dateert uit de jaren vijftig, is omgetoverd naar een hedendaagse woning.

Duurzaam

Architect Bart Theunissen: “De bewoners vroegen ons om de woning volledig te verbouwen en te vergroten op de eerste etage. We hebben uiteindelijk alleen de fundering, twee muren en de oorspronkelijke footprint intact gelaten. Ze wilden de woning zo veel mogelijk naar het heden trekken, ook wat betreft duurzaamheid en zo veel mogelijk zelf energie opwekken en de woning volledig isoleren.” De woning is voorzien van zonnepanelen, een warmtepomp die de vloer zowel kan koelen als verwarmen en een beregeningsinstallatie die gebruik maakt van het water uit de aangrenzende plas.

Lichte materialen

“We hebben in overleg met de constructeur gekeken hoe we met de bestaande fundering een hoger huis konden bouwen en gewicht konden besparen, zodat de totale belasting op de fundering niet omhoog zou gaan”, legt Bart uit. “De oplossing was om het buitenblad van steen en de bestaande isolatie te vervangen door hoogwaardige isolatie in combinatie met een relatief lichte gevelafwerking. Er is eigenlijk een heel nieuw huis op de eerste verdieping geplaatst. Er is gebruik gemaakt van geprefabriceerd houtskeletbouw: dat is een veel lichtere manier van bouwen. We hebben de voor deze omgeving zo kenmerkende potdeksel-afwerking toegepast en gecombineerd met gestucte muren. Het zinken felsdak geeft het huis een moderne knipoog. Zink is daarbij licht materiaal, wat goed is voor de belasting van de bestaande fundering.”

Zomerkamer

Via de entree stap je het woongedeelte in dat door de bewoners de ‘zomerkamer’ wordt genoemd. Deze ruimte wordt door een schuifpui gescheiden van het riante terras en de plas. Het oorspronkelijke balkenplafond is wit geschilderd en contrasteert mooi met de lichtgrijze muren en gietvloer. Vanuit de zomerkamer kijk je de keuken in, wat de minst hoge ruimte in huis is. Bart: “Hier zie je hoe laag de oorspronkelijke woning was, het geeft een knus gevoel en een speels effect met de woonkamers met andere hoogtes.“ De keuken is voorzien van een moderne eettafel en een kookschiereiland. De achterwand van de keuken bestaat uit houten schuifwanden en inbouwapparatuur.

Winterkamer met bijzonder schilderij

Bart: “In deze meer knusse kamer is een groot horizontaal raam geplaatst, dat oogt als een schilderij dankzij het mooie uitzicht op het water. De andere woonkamer is meer een binnen-buitenkamer door de directe toegang met het terras.” De bewoners noemen de knusse kamer hun ‘winterkamer’, omdat deze in tegenstelling tot de ‘zomerkamer’ niet direct door een schuifpui is gescheiden van de tuin. De winterkamer heeft een tv en een houten vloer, terwijl de andere ruimtes zijn voorzien van een gietvloer. De lichte tinten van de zithoek in combinatie met de warme tinten van het karpet, de gordijnen en de aanwezigheid van de open haard met houtblokken, geven het geheel een geborgen gevoel. Dat geborgen gevoel wordt ook bereikt doordat dit deel van het huis twee treden lager ligt.

Slaapkamers met badkamers

De twee bewoners hebben twee uitnodigende kamers voor logees met moderne badkamers-en-suite. Eén van de gastenkamers ligt op de begane grond. De andere gastenkamer bevindt zich op de uitgebouwde eerste etage, bereikbaar via de oorspronkelijke metalen wenteltrap en overloop die is voorzien van behang in warme tinten, net als alle slaapkamers. De gastenkamer op de eerste etage ligt aan de voorzijde en biedt uitzicht over de grote plas. De masterbedroom heeft een maatwerk kastenwand voorzien van houten deuren in de stijl van het koloniale bed. De naastgelegen badkamer is riant en wordt gesierd door drie meter hoge keramische tegels. Deze etage heeft ook nog een ruime werkkamer met open haard en bibliotheek. De bewoners kunnen nog jaren met veel plezier wonen en genieten van de prachtige omgeving: zowel vanuit hun huis, boot, als vanuit hun in het terras verzonken ligbad.