Wonen en landschap verenigen

 

OPDRACHTGEVER: PARTICULIER

TYPE: NIEUWBOUW

LOCATIE: HILVERSUM

 

De Hoorneboegse hei, een natuurgebied gelegen ten zuiden van Hilversum, biedt een schilderachtig uitzicht vanuit deze duurzame woning. Het gebied omvat circa 190 ha natuurgebied dat wordt beheerd door het Goois Natuurreservaat. Het gebied wordt begraasd door runderen waardoor het landschap open blijft en de voor het heidegebied specifieke vegetatie in stand gehouden wordt. Door de natuurlijke materialisatie, de vele duurzame maatregelen en slechts één enkele bouwlaag zal de woning opgaan in het landschap. De duurzame woning wordt ondergeschikt aan het het schilderachtige landschap van de Hoorneboegse hei.

 

Materiaal verenigd gebouw met locatie

De bodem van de Hoorneboegse hei is rijk aan historie; middeleeuwse karrensporen, een antitankgracht uit de Tweede Wereldoorlog, een unieke Bronstijdbijl, prehistorische grafheuvels en raatakkers uit de bronstijd, die te herkennen zijn aan de verkleuringen in de grond. De rijke bodemgeschiedenis van de Hoorneboegse hei is het uitgangspunt voor de materialisatie van de woning; het gebouw en de locatie worden met elkaar verenigd. De wanden van de woning worden uitgevoerd in gestampt beton; een oeroude Romeinse techniek, die dezelfde uitstraling heeft als een doorsnede van verschillende bodemlagen, passend in de specifieke kleuren van de Hoorneboegse hei. De betonnen lagen worden afwisselend gemengd met verschillende toevoegingen als kalk, houtskool etc. De kleuren en toevoegingen, die we gebruiken komen overheen met de bodemkleuren, die gevonden zijn in de bodemlagen op de terrein zelf en zijn dus typisch voor de bodemsamenstelling van de locatie en de Hoorneboegse hei. Dat maakt de wanddelen uniek, verbonden met de plek en passend in de natuurlijke omgeving. Tijdens het optrekken van de wanden plaatsen we rieten, deze worden na het drogen verwijdert, waardoor er holtes ontstaan voor bijen en insecten. Dat is tevens een verwijzing naar de vroegere functie van het terrein, waar namelijk ooit een bijenschans heeft gestaan.

 

Duurzaam wonen

Naast ruimte voor bijen en insecten zijn er ook andere duurzame maatregelen genomen zoals waterpomp, zonnepanelen etc. De zonnepanelen zijn subtiel weggewerkt in het dak van de woning en volledig uit het zicht vanaf weg en hei. De woning heeft twee atriums, omsloten open binnenruimten, voorzien van groen. Het ene atrium aan de voorzijde van de woning loopt door in het souterrain en geeft een mooie doorkijk vanaf de Sparrenlaan. Het andere atrium op de begane grond vormt een natuurlijke scheiding tussen het woon- en slaapgedeelte. De knik volgt de mooiste zichtlijnen vanuit de woning op de op de Hoorneboegse hei. De grote glazen puien achter zijn bedoeld om de prachtige natuur waar mogelijk de woning in te laten. In het ontwerp is maximaal rekening gehouden met het gebruik van natuurlijk daglicht. De ruime overstekken werken als natuurlijke zonwering in de zomer en halen in de winter juist het daglicht en bijhorende warmte naar binnen. Het vele glas zowel aan de zuidzijde als in de atriums halen veel natuurlijk daglicht naar binnen. Het atrium aan de voorzijde voorziet het souterrain van natuurlijk daglicht.

 

Vorm ontstaan door uitzicht

De vorm van de woning is ontstaan door het optimale uitzicht op de hei. De bouwvlek heeft meerdere aslijnen; door deze aslijnen te volgen ontstaat er in het gebouw een knik. Om de zichtlijn naar de hei te maximaliseren is de gevel doorgetrokken als het ware het gebouw in, hierdoor ontstond er een mooie intieme buitenruimte midden in de knik van het gebouw. De woning is onderkelderd, van binnenuit bereikbaar en vanuit de tuin door middel van een ruime in het landschap opgenomen glooiend pad. Door zijn natuurlijke materialisatie en slechts één enkele bouwlaag past de woning subtiel in het omringende bosrijke en heideachtige landschap. De woning is ingetogen en ondergeschikt aan het prachtige landschap van de Hoorneboegse hei en gaat met zijn natuurlijke materiaal & kleurgebruik op in de omgeving.

Concept Materialisatie

 

De wanden van de woning worden uitgevoerd in gestampt beton; een oeroude Romeinse techniek, die dezelfde uitstraling heeft als een doorsnede van verschillende bodemlagen, passend in de specifieke kleuren van de Hoorneboegse hei. De betonnen lagen worden afwisselend gemengd met verschillende toevoegingen als kalk, houtskool etc. De kleuren en toevoegingen, die we gebruiken komen overheen met de bodemkleuren, die gevonden zijn in de bodemlagen op de terrein zelf en zijn dus typisch voor de bodemsamenstelling van de locatie en de Hoorneboegse hei. Dat maakt de wanddelen uniek, verbonden met de plek en passend in de natuurlijke omgeving.