Wit beton

 

OPDRACHTGEVER: PARTICULIER

TYPE: NIEUWBOUW

LOCATIE: BILTHOVEN

 

Deze moderne villa is opgebouwd uit minimalistische vormen. De villa is afgewerkt in wit beton in combinatie frake noir hout & aluminium kozijnen. De houtnerf van de mal is nog zichtbaar in het witte beton, zodat er op de gevel een mooi relief ontstaat. De verdiepinghoge raampartijen versterken de kubistiche vormen en geven mooi zicht op de omringende bosrijke omgeving. Het panorama balkon heeft een ruime overstek, waardoor er beneden een overdekt terras ontstaat. De verscholen entree loopt door tot aan de fraaie betonnen trap in de woonkamer.

 

Minimalistische vormentaal

Deze moderne villa is opgebouwd uit kubistische vormen, die speels op elkaar zijn geplaatst. De verdiepingshoge raampartijen in combinatie met de betonnen gevels staan in een spannende onderlinge maatverhouding en versterken de minimalistische vormentaal. De fraaie raampartijen geven mooi zicht op de omringende bosrijke omgeving. De diepliggende entree ligt verscholen in de gevel en staat aan het begin van de centrale as, die alle ruimtes in het huis verbindt.

 

Centraal trappenhuis

De woning heeft een centraal gelegen as, die vanaf de voortuin doorloopt naar het overdekte terras achter de woning. De as wordt in de vloer benadrukt door de marmeren loper, die met zijn brede gespiegelde platen een prachtig patroon geeft op de vloer. De visuele zichtlijn wordt extra aangezet door de lichtlijn in de gang en de glazen taats draaiende tussen- en voordeur. De as wordt doorbroken door het fraaie trappenhuis, die beschutting geeft aan het achtergelegen woongedeelte. Het glazen dak boven de trap in combinatie met de fraaie houten lamellen rondom de trap geven een prachtig lijnen spel in het zonlicht.

 

Panoramisch balkon

Aan de achterkant van de woning kraagt er een panoramisch balkon uit over de gehele breedte van de woning. Deze zorgt op de begane grond voor een ruim overdekt terras. Aangezien de bewoners Zuid- Afrikaanse roots hebben herbergt het overdekte terras een echte Afrikaanse  braai, die geplaatst is in de schoorsteen. Naast de braai zijn in de schoorsteen ook een tweetal mooie brede gashaarden geplaatst in de woonkamer en de hoofdslaapkamer. Boven op de verdieping is er in het verlengde van de hoofdslaapkamer een ruim overdekt panoramisch balkon gesitueerd, dat een prachtig uitzicht biedt over het achtergelegen bosrijke terrein. Vanuit het centraal gelegen vrijstaande bad in de hoofdslaapkamer kan je zowel genieten van de brede knusse open haard als de prachtige bosrijke natuur.

 

Wit beton met relief

De villa is gebouwd in licht beton in combinatie met hout & aluminium. De betonnen prefab gevels zijn in de fabriek in mallen gegoten. De houtnerf van de mal is nog zichtbaar in het witte beton, zodat er op de gevel en binnenmuren een mooi relief ontstaat. Het beton is met kalksteenmeel vermengd, waardoor er lichte witachtige kleur ontstaat. De naden van de prefab beton platen zijn strategisch geplaatst waardoor deze nauwelijks zichtbaar zijn. Het thermisch verduurzaamde frake noir  hout op de gevels is vergrijsd geplaatst, zodat de houten gevel delen ook op de lange termijn een uniforme uitstraling houden.