PASSIEFHUIS BREUKELEN

Voor het ontwerp is uitgegaan van het concept van een Passiefhuis. Dit is in Duitsland en Oostenrijk een beproefde methode om een energiearm huis te bouwen, maar in Nederland nog ondergewaardeerd. Na een zonnestudie en het bestuderen van de heersende regels is de situering op het kavel bepaald. Het Passiefhuis is ontworpen vanuit een noord-zuid georiënteerde as. De zonarme noordgevel is zo gesloten mogelijk uitgevoerd om niet onnodig warmte verloren te laten gaan. De zuidgevel haalt meer warmte binnen dan dat erdoor verloren gaat en heeft daarom een grote glazen pui. Een goed ontworpen Passiefhuis heeft geen actieve koeling nodig en daarom is er een overkapping gemaakt boven de pui om de felle zomerzon buiten te houden en de laagstaande winterzon binnen te halen. Voor de erg warme zomerdagen is een “schoorsteen” ontworpen die in de warme zomernachten zorgt voor natuurlijke afkoeling. Ook mooi is dat de woonkamer-keuken boven de aanwezige sloot is geplaatst, hierdoor wordt een optimaal contact met de omgeving gerealiseerd. De knik in de plattegrond is ontstaan door het volgen van de eeuwenoude verkavelingslijnen die zo karakteristiek zijn voor dit veenweidegebied.

Categorie: Woningbouw particulier

Details

  • 210 m2
  • 700 m3
  • in uitvoering